Tips voor duurzaam en milieuvriendelijk kamperen

Kamperen is natuurlijk een duurzame manier van vakantie vieren, je stoot veel minder CO2 uit dan bij een vliegreis. Voor de CO2-uitstoot die je maakt met de camper planten wij een boom voor elke week dat je de camper huurt, dit doen wij samen met “Trees for all”.

Ook tijdens het kamperen kan je keuzes maken waarmee je de ecologische voetdruk zo klein mogelijk houdt. Hiervoor hebben wij wat tips op een rijtje gezet.

Verzorgingsproducten en schoonmaakartikelen

Er zijn tegenwoordig allerlei milieubewuste keuzes als het gaat om verzorgingsproducten en schoonmaakartikelen. Wij zijn zelf ook vaak op zoek naar zoveel mogelijk plasticvrije producten en spullen die het milieu niet tot weinig zullen schade.

Zo zijn er bijvoorbeeld shampoo- en zeepbars. Zo hoef je geen plasticflesjes, die ruimte in kunnen nemen of kunnen lekken in uw toilettas of de camper, mee te nemen.

Tips:

 • HappySoaps. Deze shampoo- en zeepbars zijn (micro)plasticvrij, vegan en gemaakt van natuurlijke producten. Ze zijn ook nog eens handgemaakt in Nederland, dus lekker lokaal.
 • Shampoobars. Deze bars zijn plasticvrij van kop tot teen, haar, lichaam en gezicht. Eén bar vervangt 3 plastic flessen en gaat wel tot 80 wasbeurten mee.
 • Seepje. Van handzeep tot wasmiddel, Seepje heeft heel veel keuze. Dit product zit wel in flesjes, maar is wel gemaakt van natuurlijk afbreekbare producten. Dit maakt het een Fair Trade product. De geuren van deze producten zijn ook heerlijk!
 • Afval scheiden: Afval scheiden helpt mee aan een groenere wereld. En als tip hiervoor zijn bio-vuilniszakken voor gft-afval. Bij verschillende supermarkten kan je bioafbreekbare zakjes kopen voor gft-afval. Scheelt een hoop plastic!

Hergebruik

Heerlijk om boodschappen te doen in de grote supermarkten in binnen- en buitenland. Tip: doe dit zo afvalverminderend mogelijk door herbruikbare tassen of shoppers te gebruiken. Je hebt tegenwoordig hele leuke tassen en shoppers in allerlei leuke prints en patronen. LOQI heeft een groot assortiment tasjes die je ook kan wassen. Probeer in de supermarkten of winkels zo weinig mogelijk producten in plastic mee te nemen.

Milieuvriendelijke campings

Kijk naar milieuvriendelijke campings. Vaak hebben deze campings het internationale keurmerk ‘Green Key’. Hier vind je echt groene campings waar ze onder andere letten op waterbesparend sanitair, energiebesparende lampen, duurzame opwekking van elektra, scheiden van afval en bij de schoonmaak van het sanitair gebruiken zij biologisch afbreekbare middelen.

Vaak bieden deze campings ook vers producten zoals, broodjes, eitjes, groente en fruit. Deze producten komen dan ook vaak uit de omgeving. ‘Shop lokaal’ is qua ecologische voetdruk sowieso een goede tip. Het breng je vaak ook op leuke plekken als je opzoek gaat naar, bijvoorbeeld, boeren in de omgeving die producten verkopen. Verser kan bijna niet!

Vuurtjes en BBQ’en

Check allereerst wat de campingregels betreft open vuur zijn op de locatie waar je staat! Wij leveren zelf geen BBQ bij de inventaris.

Vuurtjes zijn een knus en gezellig samenkomen op een camping of camperplaats. Romantisch met z’n tweeën met marshmallows, of gezellig met een gitaar rond het vuur. Vuur maken kan ook gevaarlijk zijn, dus houd dit altijd goed in de gaten en gebruik een vuurplaats of een vuurkorf op de camping. Voor het milieu is een vuurtje of barbecue niet echt een bewuste keuze. Wanneer je toch een vuurtje maakt, doe dit dan met onbehandeld “schoon” en droog hout zonder verfresten, beits, lijm of impregneermiddelen. In Nederland is het verboden om behandeld hout te verbranden, want er komen allerlei schadelijke stoffen vrij. Zorg dat je op hoge temperatuur brand en stapel niet te dicht op elkaar zodat er zuurstof bij kan komen. Hierdoor zal het hout volledig verbranden, dit is het beste voor het milieu. Let goed op bij het kopen van brandhout of het een FSC- of PEFC-keurmerk heeft, dit omdat het dan uit verantwoord beheerde bossen komt.

Als alternatief voor een vuurtje heb je ook vuurpotten, dit is een soort kaars in terracottapotjes waarbij ook allerlei leuke houders te krijgen zijn. Ook kun je ze in een vuurkorf zetten. Er komt hierbij bijna geen rook vrij. Ze zijn ook erg handzaam, dit scheelt dan weer gewicht en pakruimte.

Barbecues

Barbecueën is bijna niet weg te denken bij kamperen. Het kan in allerlei soorten en maten. Hier geven wij wat tips hoe je dit veilig en milieuvriendelijk kan doen.

Bij barbecueën komen er ook schadelijke stoffen vrij. Een elektrische- of gasbarbecue geeft minder rookoverlast, maar bij alle vormen van barbecueën ontstaat giftige rook door de vlees- en vetsappen die verbranden. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vet opvangplaatje. Wat natuurlijk een nog milieu- en diervriendelijkere oplossing is, is vleesvrij barbecuen! Hieronder wat tips voor lekkere BBQ-recepten zonder vlees. 

Check deze website voor meer informatie over vuur en BBQ’en in Nederland.

Vleesvrije recepten voor op de BBQ:

Bij veel winkels is tegenwoordig al een groot assortiment aan BBQ-producten te krijgen, gemakkelijk voor als je zelf niet de tijd of mogelijkheid hebt om iets te creëren. Wanneer je dat wel hebt moet je zeker eens deze tips proberen.

 • Aubergines voor Baba ganoush: dit is een heerlijke dip die goed is voor op brood.
 • Benodigdheden: 2 aubergines, 1 bol knoflook, 1 citroen, 2 eetlepels tahin, 4 takjes platte peterselie, zout, peper, komijnpoeder en olijfolie.

De aubergine even wassen er wat gaatjes in prikken met een vork en in zijn geheel op de BBQ leggen tussen de kolen. Leg de aubergines en de bol knoflook tussen de kolen op de barbecue en draai ze regelmatig om tot ze aan alle kanten goed gaar en lekker zwart geblakerd zijn, hoe heter de BBQ hoe sneller dit zal gaan, het zal ongeveer een half uur duren. Wanneer ze klaar zijn, snijd je de aubergines open, het moet lekker zacht zijn aan de binnenkant zodat je het vruchtvlees er makkelijk uit kan scheppen. Prak verder in een schaaltje samen met 3 teentjes knoflook uit de bol. Het moet een smeerbare massa worden, je kan het eventueel nog even hakken op een snijplank.

Voeg naar smaak peper, zout, citroen, olijfolie en wat platte gehakte peterselie toe.

 • Aardappelen of maiskolven, voor veel mensen is dit al bekend, maar je kan aardappels en maïskolven in zijn geheel op de BBQ leggen. Beide even 5 minuten voorkoken, eventueel wat zout en olie en dan met zilverfolie in rollen en tussen de kolen leggen. Steeds even prikken of ze al zacht zijn. De aardappels zijn heerlijk met kruidenboter en wat zout, de maïskolven lekker met boter en zout of juist beetje suikerboter en een lekkere whisky erover heen en dan nog heel even laten grillen. Smullen maar!
 • Oesterzwam kebabspiesen, heerlijke vegan kebab van de BBQ!
 • Benodigdheden: 450 gr oesterzwammen, 2 rode uien, 3 teentjes knoflook (hier kun je ook die knoflook van de BBQ voor gebruiken die in het recept van de aubergines staat), wok-, zonnebloem- of olijfolie, peper/zout, ras el hanout kruidenmix, za’atar kruidenmix. Spiesen voor de BBQ.

  De oesterzwammen in reepjes scheuren, uien in grove stukken erbij. Dit mag samen met de uitgeperste knoflook, olie, kruiden naar smaak, peper en zout naar smaak in de mix. Zorg dat alles mooi geurt en kleurt en de boel goed gemixt is. Prik de rode ui en oesterzwammen door elkaar op de spies. Wanneer de spiesen goed gevuld zijn kunnen ze even op de BBQ leggen, zorg dat ze lekker knapperig worden en bruin kleuren. Met wat brood en knoflooksaus heb je een heerlijk gerecht.