De nieuwe dieselmotoren Euro 6 zijn uitgerust met een SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction) die voor de beperking van de stikstofoxidenemissies (NOx) AdBlue gebruikt. Door de nieuwe emissienormen zijn verschillende diesel voertuigen genoodzaakt om AdBlue te gebruiken. AdBlue zorgt ervoor dat een deel van de uitgestoten stoffen om wordt gezet in onschadelijke gassen. Deze technologie zorgt ervoor dat er wordt voldaan aan de eisen voor dieselemissies. Eveneens worden het lage brandstofverbruik, de bestuurbaarheid, het koppel en het vermogen van de camper gewaarborgd.

Het AdBlue -verbruik is afhankelijk van jouw rijstijl. Een lampje op het dashboard geeft een waarschuwing wanneer de AdBlue moet worden bijgevuld. Als het AdBlue-lampje gaat branden kan je vaak nog zo’n 2.400 km rijden. Wanneer de tank na 2.400 km niet is gevuld, kan het voertuig niet meer herstarten. Om dit te voorkomen is het dus aan te raden dit te regelen bij het eerst volgende tankstation. Wij leggen je uit hoe je zelf de AdBlue bij kunt vullen.

Hoe AdBlue zelf bijvullen?

AdBlue is geen additief voor brandstof, maar een oplossing van water en ureum, met een eigen reservoir dat regelmatig moet worden bijgevuld wanneer dat wordt aangegeven. Dat is gelukkig niet zo moeilijk. De blauwe AdBlue-vuldop zit achter de dieseltankklep. Gemiddeld genomen kan je met 1 liter AdBlue zo’n 1.000 km afleggen. Met andere woorden, je verbruikt ongeveer 5 liter AdBlue per 100 liter.

Grote tankstations hebben vaak een AdBlue tankpunt, dit staat meestal aangegeven op de zuilen aan het begin van het tankstation. Hier kun je AdBlue tanken zoals je ook je diesel tankt. Er zijn ook jerrycans te krijgen, deze zijn wel minder voordelig dan het zelf tanken van de AdBlue. Denk eraan om de tank met ten minste 5 liter AdBlue te vullen. Wordt er AdBlue buiten de vulopening gemorst, reinig de zone dan grondig en ga vervolgens verder met het vullen. AdBlue kristalliseert namelijk erg snel. De gekristalliseerde vloeistof verwijder je met een spons en warm water.

Na het bijvullen dien je eerst het contact aan te zetten voor zo’n 5 minuten, zonder de motor te starten. Na 5 minuten zet je de camper uit. Hierna kan je de motor starten.

Meer tips?